BUTEKOM Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karahan Tekstil Sektöründe Sürdürülebilirlik hakkında son gelişmeleri aktardı.
Üretimde sürdürülebilirlik çok segmentli bir konu.
İşin içerisinde hammadde, proses optimizasyonu, insan kaynaklarının verimli kullanılması, geri kazanım gibi çok fazla parametresi olan bir konu. Konu tekstil sektörü olunca, tekstil sektörü dünyayı en çok kirleten sektörler arasında yer alıyor ne yazık ki.
Bundan dolayı da her tekstil ürününün, çevresel etkisinin üretim aşaması, kullanım aşaması ve kullanım ömrü tamamlandıktan sonra izlenecek bertaraf yöntemlerinin oluşturularak tasarlanması gerekmektedir.
Ben size bazı örnekler vereyim. Örneğin 1 kg. Pamuğun tarladan kullanım anına gelene kadar 20 ton su tükettiğini biliyor musunuz?
Bu şu anlama geliyor, mesela üstünüze giydiğiniz tişörtün sizin üstünüze giyebilmeniz için neredeyse 2700 Lt. suya ihtiyacı olduğunu söylemeliyim.
Tekstilin çevreye olumsuz etkilerine bağlı olarak çevresel sürdürülebilirlik, tekstil endüstrisinde giderek artan bir öneme sahip olmuştur. Bu kesinlikle üzerinde durmamız gereken çok önemli konuların başında geliyor.
Birçok marka bu konuda sürdürebilirlik referanslarını iyileştirmeye yönelik bir misyon olarak yürütüyor.
Moda endüstrisindeki sürdürebilirlik ise daha farklı noktalara gidiyor. Günümüzde bazı büyük tedarikçi firmalar kendi sürdürebilirliklerini artırmaya çalışırken aynı zamanda tüketicilerin giysilerini çöpten uzak tutmaya da teşvik ediyorlar. Yani daha fazla kullanmak ya da sonrasında geri dönüşüme kazandırmayı teşvik ediyorlar.
Örneğin H&M, Stockholm’deki mağazasında müşterilerden eski kıyafetleri toplanıp, parçalanıp kıyafet haline getirildiği ürünleri raflarına koymaya başladılar.
Ülkelerin ve küresel markaların izlediği stratejiler sayesinde sürdürülebilir tekstil kapsamında sürekli gelişmekte ve yeni kriterler oluşmaktadır. Ayrıca tüketim alışkanlıkları, moda anlayışı değişen ve değişmesi teşvik edilen bir tüketici kitlesi oluşumu her geçen gün artmaktadır.
Bu nedenle hammaddelerin özellikle çevreye daha az zararlı olarak üretilmesi, giysilerin yeniden kullanılabilme imkanlarının araştırılması, proseslerin optimizasyonu çevreye daha az kimyasal atık yayılması gibi konuların tekstil sektöründe daha fazla gündemde olması gerekiyor.
Dolayısıyla küresel markaların yaptığı bu sürdürülebilir üretim kavramlarında BUTEKOM’un tekstil sektörüne bu tür destekleri vereceğini belirtmek isterim.
Teşekkürler.